piątek, 14 listopada 2014

Pieczone udko z kurczaka na szpinakowym makaronie

Cześć =) Moje urodziny już w poniedziałek, a to oznacza, że zaczynają pojawiać się pierwsze prezenty. Dostałem już kilka prezentów od rodziny, prezent od Agnieszki, a także od wielu innych osób.
Jednym z prezentów był też obiad, jaki ugotowała dla mnie moja koleżanka z Kujaw, a było to pieczone udko z kurczaka na szpinakowym makaronie.
Obiad był wspaniały i zachęcam wszystkich do przygotowania podobnego!


Potrzebne będą:
- udka z kurczaka (w zależności od ilości porcji)
- małe opakowanie mrożonego szpinaku
- sól, pieprz
- żółta papryka
- słodka papryka
- majeranek
- czosnek w proszku
- makaron (jaki kto lubi)
- ser pleśniowy gorgonzola

Sposób wykonania:
1) Udka marynujemy w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce i majeranku przez 24 godziny.
2) Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym przez około 1,5 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
3) Pod koniec pieczenia wkładamy mrożony szpinak i ser pleśniowy, a także dodajemy sól, biały pieprz, czosnek, po czym chwilę razem zapiekamy.
4) Makaron gotujemy osobno i dodajemy do udek, a następnie całość chwilę podgrzewamy.
5) Talerz dekorujemy żółtą papryką, "dla koloru i zdrowotności".

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...