środa, 12 listopada 2014

Pieczone papryki z jajem

Cześć =) Faszerowane papryki, to temat bez końca i taka ilość możliwości, na ile starczy nam wyobraźni. Z reguły papryki nadziewane są mielonym mięsem i ryżem lub kaszą, ale również najróżniejszymi warzywami i serami. Dziś przedstawiamy pomysł na papryki jajeczne. Do jednej połówki owocu papryki mieszczą się z reguły dwa jajka i spory kawałek sera (wielkość dużej łyżki).


Potrzebne będą (na 1 porcję dla bardzo głodnej osoby lub 2 skromniejszy porcje):
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego lub masła
- 1 owoc zielonej papryki
- 4 jajka
- dwa grube plastry żółtego sera, najlepiej twardszego, typu cheddar lub gruyere
- sól, pieprz i dowolne przyprawy ziołowe

Sposób wykonania:
1) Papryki przekrawamy na połówki (wzdłuż) i usuwamy gniazda nasienne. Ustawiamy je na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
2) Wkładamy papryki do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na ok. 5 minut, aby nieco odparowała z nich woda. Robimy to ponieważ nadmiar wody może zbytnio rozwodnić później jajko i utrudnić jego ścięcie.
3) Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej połówki papryki wkładamy kawałek sera tak, aby stanowił przegródkę na środku.
4) Po każdej stronie serowej przegródki wbijamy po jednym niedużym jaju oraz posypujemy przyprawami.
5) Ponownie wkładamy naczynie z paprykami do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż jajka się zetną

Smacznego =)
Agnieszka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...