środa, 12 listopada 2014

Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym

Cześć =) Klopsiki mięsne to to pomysł na proste, niedrogie i urozmaicone posiłki. Możemy je wykonywać z różnego rodzaju mięs, dodając ciągle inne przyprawy i gotując je w różnych sosach. Dość popularne są klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym. Dziś zapraszamy na klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym. Klopsiki są dość małe, także czas gotowania całego posiłku nie powinien przekroczyć 30 minut. Mogą stanowić dodatek do kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków.


Potrzebne będą (na 3-4 porcje)
- 500-600g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- sól, pieprz oraz łyżka ulubionych ziół (polecam Zioła do drobiu Kamisa)
- opcjonalnie: otręby lub bułka tarta, mała ilość
- łyżka dowolnego tłuszczu do smażenia
- 1 szalotka, ew. mała cebula, jak najdrobniej posiekana
- 250g drobno pokrojonych pieczarek
- 1 szklanka wywaru drobiowego
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- kilka łyżek wody

Sposób wykonania:
1) W misce łączymy mięso, jajko oraz przyprawy, wyrabiając jednolitą masę. Jeżeli masa wyda nam się za rzadka, można dodać trochę otrąb lub bułki tartej.
2) Formujemy z masy mięsnej małe kulki o średnicy ok. 2,5 cm i układamy na talerzu.


2) Na przykrywanej patelni, lub w szerokim garnku, szklimy szalotkę (1-2 minuty), po czym dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut, aż puszczą wodę.


3) Wlewamy na to wywar, zagotowujemy i do wrzącego ostrożnie wkładamy łyżką kulki mięsne.
4) Przykrywamy i gotujemy klopsiki na niedużym ogniu ok. 20 minut, mieszając raz lub dwa w tym czasie
5) Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody, a na samym końcu dodajemy śmietanę.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...