środa, 12 listopada 2014

Grillowany filet z piersi kurczaka

Cześć =) Piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi smakami. Aby mięso z piersi pozostało smakowite, należy dobrze przypilnować, by go nie przesuszyć, o co nietrudno, zważywszy na jego chudość. Filety z piersi w całości, czy to pieczone, czy smażone, potrzebują nie więcej, niż 20-30 minut obróbki cieplnej, w zależności od ich wielkości oraz temperatury.
Dziś zapraszamy na piersi z kurczaka grillowane, w tym przypadku na patelni grillowej, ale równie dobrze sprawdza się grill plenerowy. Aby piersi zachowały soczystość oraz nabrały dobrego smaku, należy zamarynować je przez kilka godzin w oliwie z innymi dodatkami. W tym przepisie polecamy marynatę z delikatnie cytrusową nutą, gdyż smaki cytrusowe bardzo dobrze komponują się i orzeźwiają smak drobiu.


Potrzebne będą (na 1-2 porcje)
- 1 pierś z kurczaka, bez skóry i kości (filet)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- ulubione przyprawy ziołowe, np. zioła prowansalskie, zioła do drobiu, lub pojedyncze zioła własnej kompozycji (ok. łyżeczka)
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej pierś, maczając ją w marynacie z obu stron.
2) Marynujemy kilka godzin, z czego ostatnią w temperaturze pokojowej.
3) Grillujemy na dobrze nagrzanej patelni grillowej po 10-15 minut z każdej strony. Mięso jest gotowe, gdy temperatura wewnątrz najgrubszej części osiągnie 80 stopni C.
4) Podajemy  dowolnymi dodatkami warzywnymi, jak np. widoczny na zdjęciu ratatouille.

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...