sobota, 25 października 2014

Udziec z jelenia

Cześć =) Dziś chciałbym pochwalić się potrawą, którą z okazji rocznicy powstania Kasztanowej Kuchni, ugotowała dla mnie moja koleżanka z Kujaw.
Jest to udziec z jelenia =)


Potrzebne będą:
- udziec z jelenia
- do marynaty: 2 łyżeczki soli, 4 rozgniecione jagody jałowca, łyżeczka pieprzu, majeranku i rozmarynu, 2 duże cebule obrane i drobno posiekane, posiekane 3-4 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego wina
Sposób wykonania:
1) Wymieszać wszystkie składniki  marynaty, natrzeć nimi mięso i odstawić na 24 godziny.
2) Po tym czasie mięso osuszyć i podsmażyć ze wszystkich stron.
3) Piekarnik rozgrzać do około 180 st. C.
4) Udziec z jelenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać lekko wodą lub winem, włożyć je do piekarnika i piec pod przykryciem przez około 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem i w miarę potrzeby dolewając wody.
5) Na 40 minut przed końcem pieczenia można dodać wybrane warzywa, np. kartofle, marchew, cebulę itp.

Inne klasyczne dodatki do dziczyzny, to np.: kluski lub knedle, brukselka lub czerwona kapusta, mus jabłkowy.

Smacznego =)

2 komentarze:

  1. Z jelenia udało mi się kiedyś kupić kiełbasę, ale takiej potrawy z jelenia nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak taki udziec smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeleń, jak inne mięsa z dziczyzny ma charakterystyczny posmak. Warto samodzielnie wypróbować. Na blogu jest też wpis o szynce z jelenia: http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/szynka-z-jelenia.html

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...