piątek, 1 sierpnia 2014

Filet z piersi kurczaka gotowany na parze

Cześć =) Kilka tygodni temu spotkałem się w Inowrocławiu z moją starą znajomą, którą poznałem na Lazurowym Wybrzeżu, w Saint Tropez, w 2009 r. Powspominaliśmy stare czasy, a jako że oboje interesujemy się gotowaniem - wymieniliśmy się paroma ciekawymi przepisami. 
Poprosiłem o jakiś przepis na lekkie, letnie danie, które pasuje na ciepłe dni. W związku z tym, ze niedawno kupiłem parowar - poleciła mi potrawę, która jest bardzo popularna na południu Francji, szczególnie w Saint Tropez (znajoma na stałe mieszka w Cannes), czyli pierś z kurczaka gotowana na parze z fasolką szparagową =)
Kasztanowa Kuchnia zaprasza na małą wycieczkę na południe Francji =)



Potrzebne będą (na 2 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- fasolka szparagowa jasna
- sól
- pieprz
- przyprawa do drobiu Kamis

Sposób wykonania:
1) Piersi kurczaka przyprawiamy.
2) Fasolkę dokładnie myjemy i odcinamy od niej końcówki.
3) Gotujemy w parowarze: piersi z kurczaka przez 20-25 minut, a fasolkę przez 15-20 minut.


Smacznego =)

6 komentarzy:

  1. Na takie proste danie to raczej nie potrzeba specjalnego przepisu. Każdy potrafi je zrobić, bo to akurat żadna filozofia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że to żadna filozofia, ale czasem chodzi też po prostu o podsunięcie pomysłu.

      Usuń
  2. skoro pomysł, to po co przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności, tak mało trzeba do chwili radości :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadlam parowanej piersi. ta wyglada soczyscie i smakowicie :) polecam rowniez do drobiu inna przyprawe kamisa: "ziola do drobiu" - moja ulubiona. zas ta uzyta tutaj wyglada bardziej paprykowo i pikantnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...