wtorek, 15 lipca 2014

Zupa portugalska

Cześć =) Zupa portugalska jest zielona. Tradycyjna caldo verde 
robiona jest zazwyczaj z dodatkiem pikantnej suszonej kiełbasy chorizo.
Tym razem prezentujemy wersję drobiową, bez kiełbasy. 
Wyśmienity smak zupy, w tym przypadku, uzyskujemy przez esencjonalny
wywar drobiowo-warzywny. Można również użyć rosołu, 
jak na przykład rosół ten rosół drobiowy.
Głównym warzywnym składnikiem zielonej zupy portugalskiej jest jarmuż, 
który zapewnia jej właściwy kolor oraz moc witamin i mikroelementów.
Należący do rodziny warzyw kapustowatych, jarmuż jest bogaty w żelazo, wapń, 
witaminy K i C oraz  karetonoidy. Podobnie jak brokuły i kapusta, 
jarmuż zawiera sulforafan, związek przeciwnowotworowy.
Jarmuż nie zawsze i nie wszędzie jest dostępny.
Możemy go zastąpić kapustą włoską.


Potrzebne będą:
(na wywar)
- 5 udek z kurczaka
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pól małego korzenia selera
- 1 mały por
- 2 litry wody
- sól, pieprz, ziele angielskie, lubczyk

(na resztę zupy)
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
-  4 ząbki czosnku rozdrobnione w prasce
- 500g jarmużu, drobno posiekanego (ew. kapusty włoskiej)
- ostra papryka, najlepiej wędzona, wiórki lub w proszku



Sposób wykonania:
1) Składniki wywaru zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Przyprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami w ilościach odpowiadających naszemu podniebieniu, żeby wywar nie był mdły.
2) Wyjmujemy z garnka warzywa i kurze udka, odkładamy na talerz do wystygnięcia.
3) Do wywaru dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie, a potem rozgniatamy je w zupie tłuczkiem do ziemniaków.
3) Dodajemy jarmuż  oraz ostrą paprykę i gotujemy kolejne kilkanaście minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości jarmużu (lub kapusty, jeśli to ona padła w udziale)
4) Wracamy do składników z wywaru, które już ostygły: mięso z udek kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, marchewkę z plasterkach również, por nadaję się już raczej do wyrzucenia, a pietruszkę i seler można zachować do innego użytku, np. dodać do tłuczonych ziemniaków, albo sałatki warzywnej.



Smacznego =)



Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...