środa, 30 lipca 2014

Pierś z gęsi pieczona

Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pierś z gęsi upieczoną w najprostszy sposób i minimalistycznie przyprawiona. Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra smalcu.
Mięso z gęsi jest czerwone i w smaku zbliżone do wołowiny, nie ma posmaku dziczyzny i jest mniej słodkawe niż kaczka. W celu upieczenia piersi gęsiej ze skórą, należy uprzednio wytopić z tej skóry tłuszcz, żeby przestała być gumiasta i dała się oddzielić od mięsa. A jednocześnie taka skóra, przypieczona na brązowo, może stanowić element dekoracyjny. Bądźmy przygotowani, że ze skóry pojedynczej piersi wytopi się prawie centymetr smalcu,  na którym później możemy usmażyć ziemniaki w plasterkach lub inne warzywa =)

Potrzebne będą:
- pierś z gęsi
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1) Skórę z piersi gęsiej nacinamy w kratkę bardzo ostrym nożem, aż do samego mięsa.


2) Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
3) Kładziemy pierś skórą do dołu na zimnej patelni i na średnio-wysokim ogniu wytapiamy tłuszcz przez kilka minut, aż skóra zacznie się kurczyć i rumienić. 
4) Gry skóra będzie miała ładnie przyrumienioną kratkę, przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.


5) Przekładamy pierś w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w 175*C. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 70-80*C.


Smacznego =)
Agnieszka

10 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za przepis.Skorzystam na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 h 15 minut !!! to o godzine za duzo. piers wyschnie nie bedzie soczysta tylko wysuszona.nie wiem skad ten pomysł... to nie jest KG szynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piers z gesi nigdy nie wyschnie, bo chroni ja ogrom tluszczu. Po takim pieczeniu piers jest dobrze wypieczona, nie krwista, jak niektorzy lubia. Jak dla mnie krwista piers z gesi jest po prostu za twarda, dlatego to akurat mieso wole dobrze wypieczone.
      Agnieszka

      Usuń
  3. robiłam jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję i bardzo się cieszę, że wyszła :)

      Usuń
  4. Krwista pierś na pewno nie jest twarda, w przeciwieństwie do wysuszone przez godzinę w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zeby piers sie WYSUSZYLA w piekarniku, musialaby byc pozbawiona tluszczu. Wiem, ze dla niektorych pieczenie w piekarniku = wysuszenie, ale sa to osoby, ktore pieka nieumiejetnie. Mozna piec i 6 godzin, ale nie wysuszyc, gdy sie wie, co sie robi. Ja akurat bardzo lubie mieso krwiste, a nawet surowe, ale niestety piers z gesi probowalam tak i jest za twarda. Z kaczki natomiast juz nie.

      Usuń
  5. Anonimowy ty sie taki/ka urodziles/as ? skoncz te zlosliwosci , jadem plujesz , nie pasuje ? nie podoba sie ? to odbij w innym kierrunku . Maja
    Ps.do autora
    Przepis napewno zagosci u mnie w te swieta :-D Spokojnych I dobrych , lepszego nowego roku 2017 , pozdrawiam dziekujac Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za życzenia i również Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...