wtorek, 29 lipca 2014

Pieczeń wołowa

Cześć =) Pieczeń wołowa, to specjalność mojej matki, która przygotowuje ją na specjalne okazje, uroczystości i święta. 
Jest to wspaniała, krucha i soczysta pieczona wołowina.
Pieczona wołowina w wykonaniu mojej matki, to zawsze duże wydarzenie kulinarne w całej naszej rodzinie. Jedzą ją zarówno starsi członkowie naszej rodziny, jak i ci najmłodsi =)
Świetnie smakuje z marchewką z groszkiem, buraczkami, kartoflami polanymi sosem i innymi ulubionymi warzywami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczeni wołowej w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą:
- ligawa wołowa lub udziec (1,5 - 2 kg)
- sól, pieprz
- marynata staropolska Kamis
- 2-3 ząbki czosnku
- mąka do oprószenia mięsa
- oliwa (lub inny tłuszcz)

Sposób wykonania:
1) Mięso skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny.
2) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
3) Naczynie żaroodporne podlewamy oliwą, kładziemy na nie mięso oraz wrzucamy obrany i posiekany czosnek.
4) Całość podlewamy pół szklanki wody i pieczemy około 3 godzin, podlewając wodą w miarę potrzeby.
5) Po tym czasie wykładamy mięso na deskę, czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy je w plastry o grubości około 1,5 cm.
6) Mięso oprószamy mąką i dusimy pod przykryciem na patelni/rondlu, podlanym lekko oliwą, wodą i sosem z pieczenia, przez około 25-30 minut.
7) Podajemy z kartoflami, kaszą, kluskami, makaronem lub ryżem oraz wybranymi warzywami. 




Smacznego =)

11 komentarzy:

  1. ile czasu dusimy

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra! Pieczemy mięso, a później ładujemy jeszcze na to mąkę i na 20 min. na patelnię?!
    Zrób sobie lepiej jakieś kanapki dziewczyno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyszły myśliwy??? u mnie minus na starcie choć czasem jadam mięsko...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyszły mysliwy??? choć jadam czasem mięsko nie popieram tego typu rozrywki; minus na starcie dla Pana...

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 h pieczemy w naczyniu przykrytym, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczemy 3 h w naczyniu przykrytym, czy nie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...