piątek, 6 czerwca 2014

Krewetki w sosie śmietankowym

Cześć =) Dziś zapraszamy na proste danie krewetkowe, wzorowane na kuchni włoskiej. 
Robi się je w kilka minut, podczas gotowania makaronu.
Podstawą sosu jest słodka śmietana 30-36%. 
Na końcu dodaje się trochę startego sera (parmezan, pecorino). 
Można przyprawić na ostro, np. wiórkami ostrej papryki, lub na ziołowo (bazylia, oregano, pietruszka). Zawsze mile jest widziany dodatek świeżych ziół. 
Do sosu można dodać oliwki lub małe kawałki szparagów, pomidorów papryki. 
Jest to przepis na 2 porcje, albo 3 małe.


Potrzebne będą:
- surowe, obrane krewetki (około 200g)
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 łyżki startego sera
- przyprawy
- oliwki
- szparagi
- oliwa
- masło

Sposób wykonania:
1)  Krewetki wrzucamy na rozgrzana oliwę z masłem, posypujemy solą i ostrą papryką. Trzeba uważać, żeby nie trzymać krewetek za długo na patelni, bo staną się suche i twarde. Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.


2) Wlewamy na patelnie 1/4 szklanki śmietany i podgrzewamy.
3) Następnie dodajemy 1-2 łyżki startego sera.
4) Mieszamy i wykładamy na ugotowany uprzednio makaron.
5) Do sosu można dodać oliwki, szparagi, świeżą zieleninę.

Smacznego =)


Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...