czwartek, 9 stycznia 2014

Bitki wołowe

Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy to tatar;) 
Bardzo popularnym daniem w mojej rodzinie są również bitki wołowe =) Kruche i smaczne, możemy je podać z kaszą jęczmienną lub gryczaną, a także z ziemniakami. Jako dodatek świetnie pasują buraczki.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)


Składniki:
- kawałek ligawy wołowej
- kasza jęczmienna/gryczana lub ziemniaki
- sól, pieprz
- buraczki

Sposób wykonania:
Ligawę wołową kroimy w plastry, które następnie lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Rondel zalewamy oliwą, podgrzewamy, dodajemy do niego nasze bitki, a następnie podlewamy wodą. Zakrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godziny, w miarę potrzeby dolewając wody. Kaszę lub ziemniaki gotujemy osobno.

Po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)
Smacznego =)

16 komentarzy:

  1. bardzo lubię to połączenie wołowiny, kaszy i buraczków:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. racja, ja tez takie cos bardzo lubie i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja bardzo apetycznie. Mysle, ze chetnie przetestuje (o:

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawurowe bitki Maciej!!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię takie w sobotę. Dziękuję za przepis :-) Pozdrowienia z Białegostoku. Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam, powodzenia i smacznego:) Maciek.

      Usuń
  7. Świetne bitki i rewelacyjna kompozycja smakowa - zrobiłeś to jak zwykle w swoim dobrym stylu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...